Historie

Historien om Fanø Salt

Fanø vadehavs salt
Fanø vadehavs salt historie

Fanø Salt historie og tradition

Fanø har en lang tradition for at syde salt, som er over 180 år gammel. Det skrives i sognebøgerne at:

I 1838 får apotekets bestyrer, J. P. Fischer, på Fanø den 7. august tilladelse til at anlægge et saltværk i Nordby, og "at maa sælge det fra bemeldte Raffinaderi fremstillede Salt til alle og enhver i store og smaa Partier".

Før J.P.Fischer for tilladelse til at drive saltværk på Fanø, har der foregået en indsmugling af salt, da saltet i Danmark var frygtelig dyr, og man havde brug for salt til at tørre fisk.

På stranden har man også selv ”sydet” salt, ved at sætte store kar op, fylde dem med vand, og lade det stå og dampe i solen.

Man stadig den dag i dag finde masser af tegn på de gamle saltværk på Fanø, vejnavn som saltværksvej, bygningen, hvor det gamle saltværk lå findes stadig, og ved en udgravning for ikke så mange år siden, fandt man de gamle fundamenter hvor de gamle sydepander stod på for over 180 år siden.


Vores Salt historie starter i 2018 en solskinsdag i oktober, hvor snakken går over morgen kaffen, blandt andet om hvor salt vandet i Vadehavet er, og hvor anderledes det smager i forhold til saltvandet andre steder i verden. Snakken forsætter, og vi bliver enige om, at det skal da prøves at syde, og her bliver Fanø Salt født.

Første forsøg laves i en gryde, her får vi en smule salt som smager helt anderledes end noget vi har prøvet før. Det bliver hurtigt klart, at det skal gøres meget større, så havegrillen findes frem, samt et par store bradepander i rustfri stål. Vi får dem fyldt med vand, og lader dem stå en hel masse timer, og vi får det smukke store flage salt frem, som smager virkelig godt.

Så tager det fart, vi får produceret en rigtig syde pande, får lært en hel masse om salt koncentration, syde temperatur, mængde af vand i panden osv. og begynder at lave rigtig meget salt, som vi får pakket og begynder at få ud i den store verden.Læs hele historien om salt på Fanø 

Om os

Fanø Salt


Fanø Salt, er drevet af parret Anja Høst og Kasper Kirkegaard. Hvor Anja står for salg og marketing, Kasper står for produtionen.  


Vi har i en del år haft større eller mindre virksomheder, som mest har været indefor hotel og restaurant, hvilket har givet os en masse viden om lækker mad. Vi har blandt andet drevet Fanø krogaard på Fanø, som er en stor del af den gamle historie om saltsyderi på Fanø og på baggrund af det opstod ideen til at lave et syderi som fik navnet Fanø salt, som laver lækker goumet salt som i gamle dage på Fanø.


Kasper henter vand, i vesterhavet på vest siden af Fanø, i store dunke, dette forgår altsammen med håndkraft og i store vaders, med mindre temperaturen tillader andet. Vandet køres til vores syde hus og hældes på de store pander. Vandet filtreres, for at sikre at der ikke er sand eller andet fra havvandet, Bagefter tændes der op under panderne så sydningen kan starte.


Sydningen af vandet foregår hele dagen, og tager omkring 8-10 timer, Kasper holder hele tiden holder øje med vandtemperaturen, indtil de store salt krystaller kommer på vandet. Når salten begynder at udkrystalliseres på vandet, skrues der ned for varmen, og stille og roligt syder vandet videre, det giver de flotte store krystaller, som kedetegner Fanø Salt, Herefter bliver salten samlet i store kurve for at dryppe af.


Til sidst tørres saltet, pakkes i poser, og får kontakt oplysninger på, og bliver sendt ud til de mange forhandlere rundt om i Danmark.

Fanø salt